Arthur Schopenhauer (d. 22 Şubat 1788, Danzig - 21 Eylül 1860, Frankfurt), Alman bir filozof, yazar ve eğitmendir. Schopenhauer, Alman felsefe dünyasındaki ilklerdendir ve dünyanın anlaşılmaz, akılsız prensipler üzerine kurulu nedenselliklerinin olduğunu söyleyerek dikkatleri çekmiştir.Ayrıca Schopenhauer, Nietzsche'nin ilk akıl hocasıdır.
22 Şubat 1788 tarihinde Litvanya Birliği’nde dünyaya gelmiştir.
Schopenhauer, Polonya’nın bölünmesiyle otonomisini kaybeden Danzig’den 1793 senesinde ailesiyle birlikte ayrılır ve Hamburg’a yerleşir. Burada bir işyeri açarlar ve Schopenhauer, babasının desteğiyle Hamburg’daki bir özel okula yazılır. Buradaki eğitimi ile yetinmeyen Schopenhauer, babasından acilen altyapısı daha iyi olan bir liseye onu göndermesini ister. Babasının Avrupa ülkelerinde genel bir eğitim seyahatine çıkmasını önermesi üzerine, Arthur Hollanda, İngiltere, Fransa, İsveç, İsviçre, Silezya, Prusya ve İngiltere’ye gider.
1805 senesinde Hamburg’a geri döner ve Jenisch adlı bir şirkette staja başlar.
1807 Haziran’ında Gotha şehrinde Carl Ludwig Fernows’un öğrencisi oldu.
Aynı sene Weimar’ın yakınlarında bir yere nakil oldu ve hayatındaki en önemli eğitmeni olan Franz Passow ile tanıştı.
1809’da Göttingen Üniversitesi’nde tıp öğrenimine başladı ancak kısa bir süre sonra felsefeye geçti.
18 Ekim 1813’te Jena Üniversitesi’nden felsefe doktorasını aldı. İlk okuyucularından biri Johann Wolfgang von Goethe’dir.
1815 senesinde kendi renk bilgisi üzerine yoğunlaşarak yazdığı “Bakmak ve Renk Üzerine” 1816’da yayınlandı. Kitap aynı zamanda Goethe ile aralında bir mektuplaşma olarak nitelendirilmiştir.
En önemli eseri olan “İstenç ve Tasarım Olarak Dünya” kitabı 1819 başında basıldı ve yayımlandı.
Aynı sene İtalya’ya yaptığı bir seyahati, tüm parasını yatırdığı bankanın iflas etmesi sebebiyle yarıda bırakmak zorunda kaldı.
1820’de Berlin Üniversitesi’nde eğitmenlik yapmaya başladı. Bu zamanda Hegel ile olan meşhur kavgası baş gösterdi.
1821’de iflas eden bankadan talep ettiği ödeme gerçekleşince üniversiteyi terk etti ve İtalya seyahatine devam etti. Uzun süren sağlık problemleri sebebiyle 1825’te tekrar Berlin’e dönerek hiçbir büyük beklentisi olmadan tekrar eğitmen olarak çalışmaya başladı.
Uzun bir suskunluğun ardından 1836’da “Tabiattaki İrade Üstüne” adlı eseriyle felsefe dünyasında tekrar var olmaya çalışacaktı.
Schopenhauer, 1837’de Immanuel Kant’ın toplu yazılarına el attı ve “Salt Akıl Anlayışının Eleştirisi” kitabının birinci oluşumunu destekledi.
Arthur Schopenhauer, ilerleyen zamanlarında felsefi çalışmalarına devam ederken, akciğer iltihaplanmasına maruz kaldı.
21 Eylül 1860 tarihinde Frankfurt’ta 16 numaralı güzel görünümlü dairesinde koltuğunda dışarıya bakarken öldü.