Neden Altını Çizdim?
Tüm peygamberlerin köktenci olması konusunda hemfikir olsam da yazarın Hz İsa'ya atfedilen sözü, onun aslında oldukça köktenci bir anlamla söylediğine dair yorumu zorlama geldi.
Bir de Ali Bulaç'ın 1995'ten bu yana (özellikle de son İslamcılık ve köktencilik tartışmaları çerçevesinde) dilinin uğradığı değişime işaret etmek açısından "zamanlaması manidar" bir paylaşım diye düşündüm.
Bir de Ali Bulaç'ın 1995'ten bu yana (özellikle de son İslamcılık ve köktencilik tartışmaları çerçevesinde) dilinin uğradığı değişime işaret etmek açısından "zamanlaması manidar" bir paylaşım diye düşündüm.
"Hristiyan kaynaklarındaki kayıtlara göre Hz İsa'ya Ferisiler gelip ellerindeki parayı göstererek "Sezar'a vergi verelim mi?" diye sorar. Hz İsa, parayı eline alır, üstündeki Sezar resmine bakar ve onlara "Tanrı'nın hakkı Tanrı'Ya, Sezar'ın hakkı Sezar'adır der. (MArkus, 12:13; Matta 22:15; Luka 20:25) Bu ricayet doğruysa bile özünde devrimci ve köktenci bir öz taşımaktadır. Çünkü Hz İsa, Roma'nın kurulu düzenine başkaldıran br önder olarak, eniş halk yığınlarına eğer siz üstünde Sezar'ın resmi basılı bulunan parayı kullanıyorsanız, Roma'nın ve Sezar'ın düzenini de onaylamışsınız, demek istemektedir. Madem ki Roma'nın ve Sezar'ın gücünü kabul ediyorsunuz, maddi hayatınızı onun para isteminin sağladığı mübadele ile sürdürüyorsunuz, bu durumda Sezar'ın sizi köle kılma, sömürme ve baskı latında tutma hakkı vardır. Tanrı'nın da sizi bu azaba uğratma hakkı vardır. Öyleyse her iki hakka da saygı gösterin. Kaldı ki, Ferisilerin amacı, Hz İsa'yı Roma'ya karşı suçlu duruma düşürmekti.
Görülüyor ki bu olay, - eğer doğruysa- hiç de öne sürüldüğü gibi Hz İsa'yı ikilemci ve uzlaşmacı kılmaz; tam aksine uzlaşmadan yana olmayan köktenci biri olarak gösterir. Bir peygamber olarak Hz İsa'dan başkası da beklenemezdi."
İslam Dünyasında Düşünce Sorunları -
Sayfa 19
-
Türü
Deneme
Sayfa Sayısı
186
Baskı Tarihi
2011
ISBN
9786353219900
Baskı Sayısı
6. Baskı
Basım Yeri
İstanbul
Editörü
Bahadır Karahan
İslâm dünyasının çağdaş düşünce sorunları nelerdir? Bu sorunları doğru anlamak ile modern dünyanın İslâm olgusunu kavrayıp anlamak arasında dolaysız bir bağ vardır. Bu kitabın amacı, giderek önemini ve ciddiyetini artırmakta olan bu konuya belli bir açıklık getirmektir.
Ancak oldukça güç ve karmaşık bir konuyla karşı karşıya olduğumuzu belirtmeliyiz.