SABIR kelimesinin semantik anlamı ve zıt anlamı

Neden Altını Çizdim?
Kuranda birçok yerde sabr kelimesi geçmektedir. Müminler dualarında Allah’tan sabır yağmuru istemektedir;
CALUT ordusunun karşısına çıkan Müslümanların duası:
2.250 - ... "Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır, adımlarımızı sabit kıl (kaydırma) ve kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et."

Müslüman olan sihirbazların firavun karşısındaki duaları:
Araf 7.126 - "Oysa sen, yalnızca, bize geldiğinde Rabbimizin ayetlerine inanmamızdan başka bir nedenle bizden intikam almıyorsun. ""Rabbimiz, üstümüze sabır yağdır ve bizi müslüman olarak öldür."

Bununla birlikte SABIR her zaman namaz ve dua birlikteliğinde Kuran'da yer bulmuştur.
Kehf 18.28 – “Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret. Dünya hayatının (aldatıcı) süsünü isteyerek gözlerini onlardan kaydırma...”
Kelime, semantik bakımdan, başlarına gelen olaylara karşı SABIR göstermeyen ve kolaylıkla öfkeye kapılıp şiddete başvuranlar için kullanılan CEZEA'nın tam zıttıdır. Bu, sabrın, sıkıntılı ve acılı durumlarda itidali korumak ve dava yolunda karşılaşılan her türlü güçlüğün üstesinden gelmek için gerekli ruh direncine sahip olmak anlamına geldiğini ima etmektedir. İbrahim suresinin 21.ayetinde, bu iki niteliğin birbirlerinin zıttı olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu sözleri, kıyamet günü cehenneme giren kafirlerin söylediği varsayılmaktadır: "Şimdi yakınsak da (cezi'na) sabretsek de (saberna) fark etmez; bizim için kaçacak hiç bir yer yok."
Toşihiko İzutsu - Kur'an'da Dini Ve Ahlaki Kavramlar - Sayfa 177

Türü
Araştırma
Sayfa Sayısı
379
Baskı Tarihi
Ekim 2011
Baskı Sayısı
4. Baskı
Basım Yeri
İstanbul
Yayın Evi
Pınar Yayınları
Mütercimi
Selahattin Ayaz