Türü
Araştırma
Sayfa Sayısı
330
Baskı Tarihi
2002
ISBN
9757012254
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yeri
İstanbul
Yalçın Küçük'le Şebeke Adlı Kitabı ve Edebiyat Üzerine Söyleşi... (Ahmet Yıldız)
(Edebiyat ve Eleştiri, Ocak/Şubat 2002, sayı: 59)
Ahmet Yıldız : Edebiyata ilginiz nereden geliyor? Bir iktisatçı ve bilim adamı olmanıza karşın sezgilerinizin bilgiden önce geldiğine inandığınızdan mı? Türk-İslam “taarruzu”na karşı saldırı için mi? Ayrıntı merakınızdan mı? Yoksa toplumsal değişme ve patlama önce edebiyatta sanatta başlar yargısından mı?
Yalçın Küçük : Doğrusu sorularınızdan beni en çok yadırgatan bu soru oldu. Çünkü böyle bir soru ile karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Neden?
August Washington Institute
Washington’da diplomat ve Yahudi kökenli A.Makovsky, Türkiye ile ilgili projelerin geliştirilmesinde önemli bir yere sahiptir; bu tür politikaların oluşturulmasında rolü olan The Washington Institute’de söz uygunsa Türkiye Masası Şefi’dir. Bu enstitünün internet yayınlarından okuduğumuza göre Türk Başbakanı, A. Makovsky’ye “arkadaşım” diyor ki çok şaşırtıcıdır, çünkü, Ecevit’in arkadaşlık sektöründe kıtlık, içinde yaşadığı biliniyor.Bu biliniyor ama nasıl ve nereden arkadaş olduklarını bilemiyoruz ve ne yaşlarında ve ne de bulundukları yerler itibariyle bir uyum görebiliyoruz.
Ecevit’in, Washington’da bu yerde yaptığı konuşmadan bir aktarma gerekiyor, şöyledir: “ Ankara’ya son ziyaretinde, Ankara’ya geldi, beni ziyaret etti, arkadaşım Makovsky’e söz verdim, ilk fırsatta Washington’a tekrar geleceğimi, bu ulu derneği ziyaret edeceğimi söyledim.Makovsky’e vaadimi yerine getirdiğim için memnunum.
Ayrıca Türk Başbakanı, Washington Institute’den, konuşmasında “august society” olarak söz ediyor, irticalen yaptığı konuşmanın deşifrasyonundaki sözcük budur “ august” , bu tür tariflerde kullanılmayan ve dinsel boyutları olan bir sözcüktür, Türkçe’ye “ulu” olarak çevirmek zorundayız, bir Türk Başbakanı Yahudilerin egemenliğindeki bir derneği neden bu kadar yükseklerde görüyor, bu soru ortadadır; bilmiyoruz, ama, kısa biyografisinden, Türk Başbakanı Ecevit’in “arkadaşım” dediği Makovsky’nin Arapça, Türkçe ve İbranice konuştuğunu öğreniyoruz. İlginçtir; Makovsky’nin , Washington’dan Türkiye’ye, uluslararası finans çevreleri ile ilişkili, muhtemelen bakan düzeyinde bir temsilci gönderilmesini buyurması ile Ecevit’in Derviş’i çağırdığını açıklaması, belki saat farkıyla nerede ise aynı tarihlidir.Arkadaş olduklarına göre, bu aynı tarihli açıklamalardan önce konuştuklarını düşünmek durumundayız.