Türü
Roman
Sayfa Sayısı
540
ISBN
978-975-802-04-92
Baskı Sayısı
2. Baskı
Mütercimi
İsmail Yerguz
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amazonya'ya yerleşen 84 yaşındaki Elgar Grosrouvre, matematik fakültesinden eski arkadaşı ve Paris'te sahaflık yapan tekerlekli sandalye mahkumu Pierre Ruche'e çok değerli bir matematik kitapları kolleksiyonunu gönderdikten sonra evinde çıkan bir yangında ölür. Elgar, Pierre'e yazdığı mektuplarda ünlü matematikçi Fermat ve Goldbach'ın teoremlerini tanıtladığını yazmaktadır. Yangından kurtulan Elgar'ın papağanı "Nofutur", değerli kuş kaçakçılarının sayesinde Paris'e, Pierre'nin safah dükkanı "Binbir Sayfa"ya rastlantı sonucu ulaşır.
Cebirin Temel Teoremi
Son derece basit bir şekilde belli tipteki bir denklemin bir kökü olup olmadığını anlamakla başladılar işe. Bunu hesaplayarak. Sonra bazılarının bir çok kökü olduğunu fark ettiler.O zaman yeni bir soru geldi gündeme: Bir denklemin kaç kökü olabilir? Bir üst sınırı var mıdır? Ya da bir alt sınır? Cevap geliyor: n dereceden bir denklemin n kökü vardır, daha önce görmüş olduğumuz cebirin temel teoremi.
Aynı zamanda, çözümlerin gerçek hesabı sorusunu, köklerle çözüm’ü sorduklarından ilk dört derece için çözüm getiren formülleri belirlediler. Üç yüzyıl sonra Abel geldi ve 5. dereceden genel denklemlerin köklerle özümü olmadığını tanıtlıyor. Daha sonra Abel ve Galois, her ikisi de kendi açılarından yalnızca 5. dereceden denklemlerin değil 5’in üstündeki dereceden denklemlerin köklerle çözümleri olmadığını tanıtladılar.